Ozonoterapia

Ce este ozonoterapia?

Parte a medicinei complementare, ozonoterapia (sau terapia cu ozon-oxigen) ofera tratarea prin metode alternative a unor afectiuni cum sunt cele cardiovasculare, hepatice, reumatice, dureri de spate (lombosciatica), artroze, boli autoimune, dar si in medicina estetica pentru incetinirea procesului de imbatranire. Folosita in acest scop, tari ca Germania, Spania, Ucraina, Rusia, Italia, Suedia, SUA, Canada sau Brazilia se bucura de succese de peste 40 de ani, iar printre cei care apeleaza la ozonoterapie se numara personalitati de reputatie mondiala: Sharon Stone, Zinedine Zidane, membrii trupei Rolling Stones, pilotul de Formula 1, Rubens Barrichelo, chiar si Regina Angliei.

Ca procedura, ozonoterapia se realizeaza prin injectarea intravenoasa, intramusculara sau intraarticulara a ozonului (a oxigenului) acolo unde testuturile sunt vatamate. Orice vatamare a lor le lipseste de oxigenare. Efectul acestor injectii se traduce prin stimularea circulatiei atomilor de oxigen din sange catre celule, pentru a eradica bacteriile si virusurile, dar si celulele tesutului afectat. E important de stiut ca celulele sanatoase nu doar ca vor supravietui, ci se vor inmulti mai repede, ceea ce va rezulta intr-un sistem imunitar mult mai rezistent. Procedura dureaza in jur de 15-20 de minute si durata tratamentului recomanda 12 sedinte. Insa pentru mentinerea efectului stabil, ar fi indicate 2-3 sedinte de intretinere pe luna.

In ceea ce priveste afectiunile dermatologice, ozonoterapia da rezultate excelente in tratarea acneii, a psoriazisului, a imunodepresiei, a hepatitei virale acute si cronice, a herpesului si a Zonei Zoster, a ridurilor fine, a celuliteri si adipozitatii. In dermatologie, procedura recomandata este autohemoterapia.

Beneficiile autohemotransfuziei cu ozon

- stimuleaza producerea de leucocite
- stimuleaza producerea factorului de necroza tumorala
- stimuleaza secretia de Interleukina-2, unul dintre elementele de baza ale sistemului imunitar
- distruge majoritatea bacteriilor
- eficient impotriva tuturor tipurilor de fungi
- combate virusurile
- are o activitate antineoplazica
- oxideaza placa arteriala - deblocheaza vasele de sange
- mareste elasticitatea hematiilor
- accelereaza ciclul acidului citric
- detoxifica
- oxigeneaza tesuturile si creste antioxidarea celulara
- regleaza PH-ul sangelui
- activeaza enzimele impotriva radicalilor liberi

Cum se poate administra ozonoterapia?

a) Pentru o hemoterapie mare (administrarea de sange in mod terapeutic), se preleva 50-150ml de sange, se amesteca cu o cantitate egala de ozon si i se reintroduce pacientului pe cale intravenoasa. Aceasta procedura se recomanda celor care se confrunta cu afectiuni cardiovasculare, cu caracter membral, afectiuni hepatice, boli autoimune sau in scopuri estetice, pentru a incetini efectul imbatranirii.

b) Pentru hemoterapica mica, i se preleva pacientului doar 10-15ml de sange, se amestecacu o cantitate egala de ozon, si i se introduce pacientului pe care intramusculara. Hemoterapia mica este recomandata pacientilor cu deficit imunitar, afectiuni gripale sau dermatologice.

c) Pentru insuflatia intrarectala, pacientului i se introduce o sonda pe cale rectala, prin care i se administreaza ozon. Desi are efect local, actioneaza asupra intregului organism. Se recomanda pentru efectul antiinflamator, antiseptic si regenerativ.

d) Pentru inflitratia subcutanata locala, pacientului i se administreaza injectii cu ozon doar in zonele afectate. E recomandata in cazul reumatismului si problemelor de circulatie periferica.

e) Cremele cu ozon se pot achizitiona doar de la cabinetele in care se ofera ozonoterapie ca serviciu medical.

f) Apa ozonizata se recomanda pentru gastrite si ulcere.

g) Uleiurile ozonizate sunt recomandate in dermatologie impotriva acneii si impotriva imbatranirii.

h) Autohemoterapia - una dintre cele mai noi terapii, nedureroase si fara riscuri pentru pacient. Se realizeaza prin extragerea sangelui pacientului din vena cubitala, se “ozoneaza” cu lumina ultravioleta printr-un generator de ozon si reintrodus in alta vena a pacientului decat cea din care a fost extras.

Recomandari, contraindicatii

Ozonoterapia nu are contraindicatii, efecte adverse sau secundare, nu da nastere alergiilor si este lipsita de riscuri. Totusi, nu toata lumea se poate bucura de efectele ei miraculoase. Daca suferiti de hipertiroidism, trombocitopenie, daca sunteti insarcinata, daca ati suferit un infarct miocardic sau daca aveti un deficit de G-6-PD, nu veti putea beneficia de tratamentul cu ozon.